Veleposlaništvo RS Tirana /Kulturno sodelovanje /Gašper Bertoncelj na Jazz festivalu v Tirani /

Gašper Bertoncelj na 11. jazz festivalu v Tirani

11. mednarodni jazz festival v Albaniji je potekal od 8.-11. septembra in je zbral jazz glasbenike iz številnih držav: Slovenija, Izrael, Madžarska, Francija, Avstrija, Španija, Albanija, Črna gora, Nizozemska, Indonezija, Srbija in Severna Makedonija.

Festival je potekal v letu, ko Tirana nosi naziv evropske prestolnice mladih, zato so v okviru festivala potekale mojstrske delavnice za mlade, ki so zbrale številne albanske jazz glasbenike, pa tudi nekaj tujih (Srbija, Severna Makedonija). Delavnico z mladimi je 9. septembra vodil tudi Gašper Beretoncelj.

V petek, 9. septembra, je v večernih urah potekala svečana otvoritev festivala. Dogodka se je udeležila namestnica veleposlanika Milena Radenković. Festival je odprl nastop študentskega jazz orkestara Akademije za glasbo v Tirani pod vodstvom priznanega albanskega jazz glasbenika Gentija Rushija.

V teku večera je potekal še koncert francoskega kvarteta Bugala, za zaključek pa je nastopila slovensko-izraelsko-madžarska zasedba z Gašperjem Bertoncljem, Arijem Erevim in Tiborjem Csuhaj-Barno. Zasedba je večinoma izvajala avtorske skladbe Arija Ereva, pri katerih nastajanju v Izraelu je sodeloval tudi Gašper Bertoncelj.

Informacije in utrinki z letošnjega festivala so dostopni na naslednjih povezavah:

www.facebook.com/bpetrela1

jazzinalbania.com

Veleposlaništvo je sponzoriralo prihod in bivanje slovenskega glasbenika.