Veleposlaništvo RS Tirana /Kulturno sodelovanje /Znanstveni seminar o bivanju skladatelja Bojana Adamiča v Albaniji (1947-1948) /

Znanstveni seminar o bivanju slovenskega skladatelja Bojana Adamiča v Albaniji (1947-1948)

Veleposlaništvo je v sredo, 4. maja, v sodelovanju z Albansko akademijo znanosti, Alenko Adamič, hčerko skladatelja Bojana Adamiča in Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani organiziralo znanstveni seminar o Bojanu Adamiču, ki je bil posvečen obdobju, ki ga je skladatelj preživel v Albaniji. Dogodek je potekal v dvorani Akademije znanosti v Tirani in se nanašal na obeležitev 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Albanijo.

Bojana Adamiča (1912-1995) so leta 1947 kazensko poslali v Tirano zaradi širjenja "ameriške propagande" po tem, ko se po organiziranem džez koncertu v Beogradu ni hotel odpovedati temu glasbenemu žanru. V Albanijo naj bi prišel 4. maja 1947, zato smo seminar organizirali ravno na ta dan, 75 let kasneje. V Albaniji je ostal do informbirojevskega spora, junija 1948. Kljub temu, da bi moral v Albaniji delati kot učitelj telovadbe, se je posvečal glasbi, dirigiral (mdr. orkester Radio Tirana, sedanji simfonični orkester albanske javne radiotelevizije RTSH), koncertiral, komponiral in pisal priredbe albanske glasbe.

Dogodek je obsegal svečano akademijo, na kateri so udeležence uvodoma pozdravili Skënder Gjinushi, predsednik Albanske akademije znanosti, Peter Japelj, veleposlanik Republike Slovenije v Tirani, Megi Fino, namestnica MEZZ in dr. Peter Štih, predstojnik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Sledil je znanstveni del seminarja, na katerem so predavali prof. dr. Darja Koter z Akademije za glasbo, prof. dr. Vasil S. Tole, podpredsednik Akademije znanosti in Pleurat Himaduma, kulturni delavec s Kosova.

V zaključku je priznana albanska pianistka Merita Rexha z Univerze za umetnost izvedla Adamičevo skladbo. Seminar je spremljala razstava dokumentarnega gradiva ter fotografij, ki jih je prispevala Adamičeva hči Alenka. Alenka Adamič je predstavila osebne spomine na očeta, ki je v družino prinesel tudi nekatere običaje, ki jih je spoznal v Albaniji. Družina je ohranila bogat arhiv, ki ga je predala Univerzitetni knjižnici.