Veleposlaništvo RS Tirana /Konzularne informacije /Referendumi /

REFERENDUMI 2022

V nedeljo, 27. novembra 2022, bo potekalo glasovanje o treh zakonodajnih referendumih, in sicer o noveli Zakona o vladi (ZVRS-J), noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-A) in noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1B).

Volivke in volivci se bodo na referendumih odločali, ali so za uveljavitev omenjenih treh zakonov ali proti. O vsakem izmed treh referendumov volivec glasuje posamezno.

Volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini volilnega gradiva za glasovanje na referendumih ne prejmejo po uradni dolžnosti. Če želijo svoj glas oddati po pošti iz tujine, morajo to najpozneje do 11. novembra sporočiti Državni volilni komisiji ali oddati vlogo na eUpravi. Izseljenci sicer lahko brez vsakršne prijave glasujejo na diplomatsko-konzularnem predstavništvu.

Volivke in volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja o referendumih začasno v tujini in bi želeli svoj glas oddati bodisi po pošti iz tujine bodisi na enem izmed diplomatsko-konzularnih predstavništev, lahko najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja oz. do 11. novembra to sporočijo Državni volilni komisiji oz. oddajo vlogo preko eUprave.

Vlogo za druge načine glasovanja je mogoče oddati preko portala eUprava.