Veleposlaništvo RS Tirana /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19 - ALBANIJA /

STANJE V ALBANIJI V ZVEZI Z NOVIM KORONA VIRUSOM COVID-19

Policijska ura se začne ob 23. uri in traja do 6. ure.

Vsi potniki, ki vstopajo v Albanijo na kateremkoli mejnem prehodu, morajo nujno predložiti enega od naslednjih dokumentov:

 • potrdilo o cepljenju, od zadnjega odmerka mora miniti vsaj dva tedna; ali
 • PCR test (ne starejši od 72 ur) ali hitri test (ne starejši od 48 ur); ali
 • potrdilo o prebolevnosti (ne starejše od 6 mesecev).

V nasprotnem primeru je nujna 10-dnevna samoizolacija, po kateri je potrebno opraviti testiranje na covid-19.

V Albaniji še naprej velja obvezna uporaba zaščitnih obraznih mask v vseh zaprtih prostorih in povsod, kjer ni mogoče ohranjati potrebne fizične razdalje.

Zbiranja so v Albaniji možna do 50 oseb, dvorane za kulturne in športne dejavnosti pa lahko napolnijo do 30 % kapacitet.

Omejitve potovanj in gibanja

STANJE V ALBANIJI

Od 4. januarja je cepljenje obvezno za vse zaposlene v javni upravi, nakupovalnih centrih in trgovinah. Ti morajo ob prihodu na delovno mesto predložiti potrdilo o cepljenju ali o prebolevnosti, ki ni starejše od 6 mesecev. Obvezno cepljenje že velja za zaposlene v zdravstvu, v izobraževalnih ustanovah in za univerzitetne študente.

Albanija je 23. decembra uradno potrdila dva primera okužbe z različico omikron.

Zadnje informacije (16. januar 2022) o okužbah:

Novi primeri okužb v zadnjih 24 urah: 1697
Število okrevanj v zadnjih 24 urah: 935
Število hospitaliziranih: 148
Število umrlih za posledicami v zadnjih 24 urah: 4
Dnevno testiranih: 5280

Skupno število testov: 1.576.865
Skupno število pozitivnih primerov: 232.637
Skupno število okrevanj: 208.201
Aktivno okuženih: 21.167
Skupno število umrlih: 3.269

Število cepljenih (18. januar 2022): 2.533.640

 • s 3 odmerki: 181.738 oseb
 • z 2 odmerkoma: 1.081.224 oseb;
 • s prvim odmerkom: 1.195.214 oseb

V Albanija je na voljo cepljenje s cepivi AstraZeneca; Pfizer BioNTech; Sinovac CoronaVac; Gamaleya - Sputnik V.

Cepljenje je splošno dostopno vsem starejšim od 16 let ter po priporočilu zdravnika otrokom z oslabljenim imunskim sistemom, starejšim od 12 let. Na voljo je tudi cepljenje s tretjim odmerkom za vse starejše od 18 let, če je od drugega odmerka minilo 6 mesecev.

V primeru suma na okužbo, ostanite doma. Če se stanje poslabša, pokličite številko za nujne klice 127.

____________________________________________________________________________________

OPRAVLJANJE TESTA NA OKUŽBO S COVID-19

V Tirani je mogoče test na okužbo s covid-19 (Sars-Cov-2 PCR test) opraviti v večini zasebnih laboratorijev.

 

*POMEMBNO: Slovenija za vstop v državo priznava samo negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, če je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Turčiji, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike. Če je test PCR opravljen v državi, ki ni navedena, je ustrezen, če hkrati izpolnjuje vse naslednje pogoje:

 • vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR, izdan v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja: ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti testa (proizvajalec, datum in ura odvzema brisa), podatki o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, in
 • je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covid potrdila, in
 • omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot evropsko digitalno covid potrdilo.

Test HAG je ustrezen, če je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Turčiji, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike. Če je test HAG opravljen v državi, ki ni navedena, je ustrezen, če hkrati izpolnjuje vse naslednje pogoje:

 • vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test HAG, izdan v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja: ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti testa (proizvajalec, datum in ura odvzema brisa), podatki o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, in
 • je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covid potrdila, in
 • omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot evropsko digitalno covid potrdilo.

Ne glede na državo izdaje je test HAG ustrezen le, če je naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov.

>>> Več informacij

______________________________________________________________________________________ 

Več informacij o koronavirusu COVID-19 najdete na povezavi.

O aktualnem številu primerov v posameznih državah se lahko informirate na povezavi.

Navodila za potnike