Veleposlaništvo RS Tirana /Kulturno sodelovanje /Nastop slovenskega harmonikarja Marka Hatlaka na festivalu v Gjirokastri /

Priznani slovenski harmonikar Marko Hatlak je otvoril 12. izdajo mednarodnega festivala "Glasbena srečanja dveh svetov"

Veleposlaništvo je v petek, 21. septembra 2018, v mestu Gjirokastra v sodelovanju z albanskim društvom Argjiro organiziralo koncert z naslovom "Kjer tradicija sreča klasiko". Na dogodku je nastopil priznani slovenski harmonikar Marko Hatlak. Z albansko polifonično skupino Ergjeria je otvoril 12. izdajo mednarodnega festivala "Glasbena srečanja dveh svetov". Festival, ki bo trajal do 10. oktobra, poteka v okviru programa Evropskega leta kulturne dediščine, ki ga je med drugim podprla tudi DEU v Tirani.  

                                                       

Veleposlanica Lea Stančič je pred nastopom občinstvo pozdravila in jim na kratko predstavila glasbeno pot Marka Hatlaka, ki je prvič nastopil v Albaniji. Seznanila jih je z dogodkom, ki poteka v okviru evropskega leta kulturne dediščine. Predstavila je tudi dosedanje kulturno sodelovanje med Slovenijo in Albanijo.  

                                       

Dogodek v gradu Gjirokaster iz 12. stoletja je zbral tudi turiste, ki so ga naključno obiskali. Med njimi je bila skupina Slovencev, ki so se razveselili znanih domačih melodij. Nastop je minil v prijetni in nekoliko mistični atmosferi gradu. Medijsko so ga pokrili RTSH, Albanian Daily news in nekateri lokalni mediji.