Veleposlaništvo RS Tirana /Gospodarstvo /

Gospodarstvo

V letu 2016 je imela Albanija 1,2 % stopnjo inflacije. Po napovedih naj bi inflacija v letu 2017 znašala 2,6 %, v letu 2018 pa 3 %.

Stopnja brezposelnosti je v letu 2016 dosegla 10,6 %. V letu 2017 naj bi se znižala na 10,2 %, v letu 2018 pa na 9,9 %.

Povprečna mesečna bruto plača v Albaniji je v januarju 2017 znašala 404 EUR, minimalna plača pa 163 EUR. 

Pričakovati je, da bo albanska vlada (preko svojih agencij) v naslednjih letih povečala število mednarodnih tenderjev, ki bodo financirani tudi iz evropskih sredstev. Albanija veliko stavi na implementacijo Berlinskega procesa, projekte iz paketa 16 plus 1, ter nove svilene poti. V Albaniji se bodo v naslednjih letih odpirale nove priložnosti tudi za slovenska podjetja, ki pa se bodo morala v ta namen ustrezno pripraviti, organizirati in albanski trg sprejeti kot perspektivni del JV Evrope, brez zadržkov in ovir, ki so bili v zadnjem desetletju povezani tudi z nepoznavanjem, predsodki in neznanjem albanskega jezika. Albanija velja za relativno stabilno in varno državo, zlasti v primerjavi z bližnjo soseščino (Kosovo, Makedonija), kar z velikim pridom izkoriščajo številni investitorji in podjetniki iz EU, zlasti iz Italije, Nemčije in Grčije. 

Socialistična stranka Albanije je prepričljivo zmagala na zadnjih dveh volitvah, junija 2013 in junija 2017.

Albanija je v juniju 2014 postala kandidatka za članico EU in si prizadeva za začetek pristopnih pogajanj v letu 2017.

Albanska vlada je julija 2016 sprejela ustavne spremembe za reformo pravosodja, kar je mejnik na poti Albanije v EU, saj bo reforma prispevala k bolj stabilnemu in transparentnemu poslovnemu okolju za podjetja in vlagatelje. Reforma vključuje tudi boj proti političnemu kadrovanju v sodstvu, k čemur bo prispeval novosprejeti zakon o varnostnem preverjanju. Ta uvaja oceno o strokovni usposobljenosti, moralni integriteti in neodvisnosti od organiziranega kriminala, korupcije in politične moči albanskih sodnikov in tožilcev.

Albanska vlada si prizadeva tudi za spodbujanje in širjenje gospodarskega sodelovanja na Zahodnem Balkanu.