Veleposlaništvo RS Tirana /Konzularne informacije /Izguba / pogrešitev osebnega dokumenta /

Izguba / pogrešitev osebnega dokumenta

V primeru izgube/pogrešitve potnega lista ali osebne izkaznice je potrebno to čim prej prijaviti pristojnim organom v Albaniji (policija).

Izgubo/pogrešitev lahko naznanite najpozneje v 30 dneh na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tirani ali v 8 dneh po vrnitvi v Slovenijo na upravni enoti.

V Albaniji vam dokument za vrnitev v domovino - potni list za vrnitev - lahko izda Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tirani.

Običajno je postopek izdaje potnega lista za vrnitev sledeč:

 

  1. oseba, ki so ji bili iz razlogov, na katere ni mogla vplivati, odtujeni osebni dokumenti, to najprej prijavi na najbližji policijski postaji, kjer ji izdajo potrdilo o odtujitvi osebnega dokumenta (to potrdilo oziroma poročilo služi tudi kot podlaga za urejanje nadaljnjih postopkov pri pristojnih organih Republike Slovenije);
  2. s policijskim poročilom (in s primerno fotografijo za osebne dokumente - glej Napotki pred potovanjem) se oseba zglasi na slovenskem veleposlaništvu;
  3. konzularni uslužbenec z vpogledom v matični register prebivalstva, do katerega lahko dostopa samo v prostorih veleposlaništva oziroma konzulata, preveri identiteto osebe; preveri torej, če ne gre za osebo z lažno identiteto;
  4. ko konzularni uslužbenec ugotovi identičnost osebe, ki prosi za začasni dokument, z osebo, katere podatki so v matičnem registru prebivalstva, ji ob plačilu takse izda potni list za vrnitev. Pomembno pa je vedeti, da je potni list za vrnitev začasni dokument in je namenjen izključno vrnitvi v državo prebivanja. Z njim ni mogoče nadaljevati potovanja v preostale države potovanja.

Priporočljivo je, da si pred odhodom v tujino priskrbite fotokopijo ali na elektronskem naslovu shranjeno skenirano kopijo potovalnega dokumenta in fotografijo za osebni dokument.

Taksa za izdajo potnega lista za vrnitev znaša 13 EUR in se plača ob vložitvi vloge, za katero se zaračuna taksa 6 EUR. 

Več informacij