Veleposlaništvo RS Tirana /Konzularne informacije /

Konzularne informacije

Omejitev vizumskega poslovanja

Veleposlaništvo je na podlagi omejitve nenujnih potovanj in z namenom preprečitve ponovnih izbruhov in širjenja nalezljive bolezni COVID-19 začasno prekinilo izdajanje vizumov za kratkoročno in dolgoročno bivanje. Vizumi se izdajo le v določenih primerih za namene, ki so jih pristojni organi opredelili kot nujne.

Več o omejitvi nenujnih potovanj je na voljo tukaj.

Skladno z omejitvijo nenujnih potovanj lahko za vizum za dolgoročno bivanje trenutno zaprosijo naslednje kategorije tujih državljanov:

  • diplomati in administrativno-tehnično osebje ter njihovi družinski člani, ki v Slovenijo prihajajo na opravljanje mandata,
  • udeleženci študijskih izmenjav (npr. Erasmus, Erasmus+, izmenjave na podlagi bilateralnih sporazumov med univerzami),
  • ožji družinski člani državljana Republike Slovenije/EU z namenom združevanja družine,
  • gospodarstveniki, športniki, kulturniki, raziskovalci in znanstveniki ob izraženem in utemeljenem nacionalnem interesu, ki ga za vsak konkreten primer pripravi pristojno ministrstvo.

Dovoljenja za prebivanje
Skladno z omejitvami konzularnega poslovanja, katerih namen je preprečitev ponovnih izbruhov in širjenje nalezljive bolezni COVID-19, veleposlaništvo sprejema vloge za dovoljenja za začasno prebivanje in opravlja druga procesna dejanja, vezana na pridobitev dovoljenja za prebivanje, izključno po predhodnem naročilu na termin.

    
Naročanje na termin
Stranke se morajo predhodno naročiti na termin. To lahko storijo preko elektronskega naslova sloembassy.tirana(at)gov.si.


Plačevanje konzularnih taks
Konzularne takse je mogoče plačati osebno na veleposlaništvu.


Uradne ure konzularnega oddelka so:
ponedeljek, četrtek: 10:00 in 12:00 in sreda: 14:00 in 16:00, izven uradnih ur samo po predhodnem dogovoru.

Dela prosti dnevi na veleposlaništvu


SAMO ZA SLOVENSKE IN EU DRŽAVLJANE: Za nujne konzularne zadeve državljana RS ali EU zunaj uradnih ur se lahko obrnete na dežurno telefonsko številko +355 69 40 81 999.

Uradne ure Veleposlaništva RS v Tirani so:
Ponedeljek - petek: 
10:00 - 16:00.

Veleposlaništvo bo zaprto ob nekaterih slovenskih in albanskih prazničnih dneh. Prosimo, da se zaradi tega predhodno napoveste za srečanje oziroma v nujnih primerih pokličete dežurno telefonsko številko +355 69 40 81 999.  

 

KONTAKTI:
Tel: +355 4 227 48 58
Fax: +355 4 222 13 11
e-pošta: sloembassy.tirana(at)gov.si

Slovenski državljani lahko v Republiko Albanijo vstopajo na podlagi slovenskega potnega lista oziroma na podlagi slovenske osebne izkaznice. Na podlagi slovenskega potnega lista je bivanje brez vizuma na celotnem ozemlju Albanije dovoljeno do 90 dni.

Slovensko vozniško dovoljenje velja v Albaniji, mednarodno vozniško dovoljenje ni potrebno. Za vstop v državo je potrebna zelena karta kot dokaz zavarovanja avtomobila. Svetujemo dosledno spoštovanje prometnih predpisov in omejitev hitrosti. 

Stanje na cestah: Vožnja po Albaniji je lahko precej nevarna, saj so ceste v slabem stanju, še posebno v ruralnih predelih. Svetujemo, da imate s seboj najnujnejše orodje in rezervne dele, saj v državi ni služb za pomoč voznikom na cestah. 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Splošne informacije

  • Za kazniva dejanja povezana z drogami so zagrožene stroge kazni.
  • Država se nahaja na potresno aktivnem območju, zato so občasno mogoči manjši potresi. Večji potresi so manj verjetni, vendar so se v preteklosti že zgodili. 
  • Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.