Veleposlaništvo RS Tirana /Konzularne informacije /

Konzularne informacije

    
Naročanje na termin
Stranke se morajo predhodno naročiti na termin. To lahko storijo preko elektronskega naslova consular.tirana(at)gov.si


Plačevanje konzularnih taks
Konzularne takse je mogoče plačati osebno na veleposlaništvu.


Uradne ure konzularnega oddelka so: 
Četrtek: 10:00 in 12:00 in 15:00-16:00, izven uradnih ur samo po predhodnem dogovoru.

Dela prosti dnevi na veleposlaništvu


SAMO ZA SLOVENSKE IN EU DRŽAVLJANE: Za nujne konzularne zadeve državljana RS ali EU zunaj uradnih ur se lahko obrnete na dežurno telefonsko številko +355 69 40 81 999.

Uradne ure Veleposlaništva RS v Tirani so:
Ponedeljek - petek: 
10:00 - 16:00.

Veleposlaništvo bo zaprto ob nekaterih slovenskih in albanskih prazničnih dneh. Prosimo, da se zaradi tega predhodno napoveste za srečanje oziroma v nujnih primerih pokličete dežurno telefonsko številko +355 69 40 81 999.  

 

KONTAKTI:
Tel: +355 4 227 48 58
Fax: +355 4 222 13 11
e-pošta: consular.tirana(at)gov.si

Slovenski državljani lahko v Republiko Albanijo vstopajo na podlagi slovenskega potnega lista oziroma na podlagi slovenske osebne izkaznice. Oba dokumenta morata biti veljavna še tri mesece po zaključku potovanja. Na podlagi slovenskega potnega lista je bivanje brez vizuma na celotnem ozemlju Albanije dovoljeno do 90 dni.

Slovensko vozniško dovoljenje velja v Albaniji, mednarodno vozniško dovoljenje ni potrebno. Za vstop v državo je potrebna zelena karta kot dokaz zavarovanja avtomobila. Svetujemo dosledno spoštovanje prometnih predpisov in omejitev hitrosti. 

Stanje na cestah: Vožnja po Albaniji je lahko precej nevarna, saj so ceste v slabem stanju, še posebno v ruralnih predelih. Svetujemo, da imate s seboj najnujnejše orodje in rezervne dele, saj v državi ni služb za pomoč voznikom na cestah. 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Splošne informacije

  • Za kazniva dejanja povezana z drogami so zagrožene stroge kazni.
  • Država se nahaja na potresno aktivnem območju, zato so občasno mogoči manjši potresi. Večji potresi so manj verjetni, vendar so se v preteklosti že zgodili. 
  • Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.