Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
04.10.2019  

Slovenija se je odzvala na poziv Albanije po materialni pomoči po potresu

VP Japelj je v petek, 4. oktobra 2019, albanski strani svečano predal materialno pomoč Republike Slovenije po potresu, ki je državo prizadel 21. septembra. Pomoč, ki jo je zagotovil URSZR, obsega 5 šotorov, 50 postelj in 5 agregatov. Za pomoč so albanski pristojni organi zaprosili prek mehanizma EU na področju civilne zaščite - Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC).  

Ceremonija predaje je potekala v prostorih državnega skladišča, udeležili pa so se je MO Albanije Olta Xhacka, vodja Delegacije EU v Tirani ter veleposlaniki Avstrije, Bolgarije, Italije in Slovaške. Materialno pomoč ali strokovno znanje je Albaniji sicer namenilo 14 DČ EU, ob Sloveniji še Avstrija, Bolgarija, Hrvaška, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Italija, Latvija, Nizozemska, Slovaška in Združeno kraljestvo. 

V svojem nagovoru je VP Japelj izpostavil hiter odziv držav članic EU in drugih na albansko zaprosilo po materialni pomoči. Evropsko solidarnost, ki se je tudi tokrat pokazala v najboljši luči, je povezal z zagovorom slovenskega kandidata VP Lenarčiča v Evropskem parlamentu, ki je solidarnost označil za vrednoto, v katero verjamemo.  

Ločene ceremonije predaje pomoči Mestne občine Ljubljana, ki je na poziv Mestne občine Tirana donirala 150 postelj, se je VP Japelj udeležil skupaj z namestnico Občine Tirana Aniso Ruseti.