Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
02.05.2019  

Zunanji minister dr. Cerar na slovesnosti ob 15. obletnici vstopa v Evropsko unijo

Podpredsednik vlade in zunanji minister dr. Miro Cerar se danes udeležuje slovesnosti ob 15. obletnici širitve Evropske unije. Leta 2004, ko so se Evropski uniji poleg Slovenije pridružile še Ciper, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska in Slovaška, je povezava dosegla največjo širitev po padcu komunizma. Tri leta za tem sta se Uniji pridružili Romunija in Bolgarija, pred šestimi leti pa še Hrvaška. 

Ob robu dogodka se je minister dr. Cerar srečal z ministrom za zunanje zadeve Republike Poljske Jacekom Czaputowiczem, s katerim sta se pogovarjala o dvostranskem sodelovanju, sodelovanju v EU in Natu kot o drugih aktualnih mednarodnih temah. Ministra sta izpostavila dobre in prijateljske odnose in se zavzela za krepitev sodelovanja v okviru evropskih regionalnih povezav, kjer državi družijo podobni interesi.  

Slovenija in Poljska sta v zadnjih letih močno okrepili obseg gospodarskega sodelovanja, Poljska je v tako postala 6. najpomembnejši izvozni trg za slovensko gospodarstvo. Blagovna menjava med državama je lani presegla 1,8 mlrd EUR. Povečali smo tudi število dvostranskih obiskov na visoki državni in vladni ravni. 

Glavne teme pogovorov na slovesnosti so bile pregled napredka v zadnjih 15 letih, aktualne teme v Evropski uniji in njena prihodnost. Slovesnost sovpada s pripravami na neformalno zasedanje voditeljev držav članic Evropske unije, ki bo potekalo 9. maja 2019 v romunskem mestu Sibiu in bo posvečeno prihodnosti Evropske unije. 

Na slovesnosti je bila sprejeta posebna deklaracija, v kateri so udeleženci pozdravili napredek, ki ga je prineslo članstvo v Evropski uniji, in predstavili svoj pogled na njeno prihodnost. 

Širitev je prinesla koristi vsem državam članicam. V času od širitve se je trgovinska menjava med starimi in novimi državami članicami povečala za trikrat, samo med novimi članicami pa za petkrat. Kupna moč slovenskih državljanov se je od vstopa Slovenije v Evropsko unijo povečala za 30 %, slovenski izvoz se je podvojil, vrednost tujih investicij pa potrojila. Poleg tega je imela širitev pozitiven vpliv na stabilnost v Evropi, povečala pa je tudi težo Evropske unije v mednarodnih odnosih.