Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
01.05.2019  

Slovenija 15 let v Evropski uniji

Danes mineva 15 let od pristopa Slovenije k Evropski uniji. Vizija Evrope kot območja miru, svobode in demokracije je pred 15 leti navdihnila Slovenijo in njene državljane, da smo s skoraj 90 odstotno podporo na referendumu potrdili vstop Slovenije v EU. Danes smo Slovenci močni zagovorniki Evropske unije in njenih vrednot. 

V zadnjih 15 letih je EU postala del naših življenj, zdi se nam samoumevno, da po Evropi potujemo brez čakanja na meji, da gremo študirat v Španijo ali v Litvo in da od tam brez dodatnih stroškov pokličemo domov. Poleg praktičnih, vsem vidnih koristi  nam EU prinaša tudi druge pridobitve, npr. visoke standarde na področju varovanja okolja ali nove investicije s pomočjo evropskih sredstev. 

Po petnajstih letih članstva bomo že tretjič imeli priložnost, da sodelujemo na evropskih volitvah. Evropske volitve so v času naraščajočih nacionalizmov priložnost, da utrdimo našo zavezanost evropskemu sodelovanju in povezovanju.  Le združene države unije lahko dosežemo več in najdemo boljše odgovore na globalne izzive sodobnega sveta. 

Čeprav so koristi za državljane številne, pa se zavedamo tudi slabosti EU in kriz, s katerimi se sooča. Vendar EU ves čas tudi išče rešitve in jih izpelje. V seriji posvetovanj s splošno in strokovno javnostjo o različnih vidikih EU, ki jih je Slovenija izvedla v zadnjih letih, se je pokazalo, da slovenski državljani podpirajo EU in se zavedajo pomena EU za mir v Evropi. 

Iz posvetovanj z državljani pa tudi med voditelji pa raste tudi nova vizija EU. Slovenija se je od vstopa zavzemala za trdno, tesno povezano in enotno EU, ki se bo sposobna učinkovito soočiti s prihodnjimi izzivi. Verjamemo, da bomo tudi v prihodnje nove izzive najbolje reševali skupaj, v duhu sodelovanja. 

V Sloveniji po petnajstih letih še naprej zagovarjamo močno, v prihodnost usmerjeno in razvojno naravnano Evropsko unijo. Trdno zavezani evropskemu projektu smo že začeli s pripravami na drugo predsedovanje Svetu EU, ki bo leta 2021.