Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
23.04.2019  

23. posvet slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju

Ob začetku 23. rednega posveta slovenske diplomacije, ki se je začel danes na Brdu pri Kranju in bo trajal do petka, sta zbrane veleposlanike in visoke predstavnike zunanjega ministrstva nagovorila predsednik republike Borut Pahor in zunanji minister dr. Miro Cerar. Oba sta v uvodnih nagovorih podala usmeritve in prednostne naloge slovenske diplomacije v svetu.  

Minister dr. Cerar je v uvodnem nagovoru izpostavil, da mednarodne odnose danes zaznamuje visoka dinamika sprememb, ko se slabi multilateralizem in v mednarodne odnose stopajo novi igralci. Eden glavnih izzivov zaradi trajajočih konfliktov, terorizma in odmika od ključnih sporazumov za nadzor oboroževanja ostaja varnost. 

“Za Slovenijo in veliko večino drugih držav ostaja ena ključnih prioritet učinkovit in na jasnih pravilih temelječ multilateralizem,” je dejal minister dr. Cerar. Izpostavil je aktivno vlogo Slovenije v Evropski uniji in predstavil potek priprav na predsedovanje Svetu EU. 

Slovenija je odločna zagovornica spoštovanja vseh sklenjenih pogodb in sporazumov ter celovitega izvajanja sodb mednarodnih sodišč. “Pri tem ne gre le za to, da spoštovanje načel pravne države oziroma vladavine prava v mednarodnem okolju predvsem varuje šibkejše države pred močnejšimi, saj uveljavlja primat argumenta prava nad argumentom politične in vojaške moči in sile. Gre tudi za to, da je privrženost vladavini prava civilizacijska vrednota, na kateri stoji in pade celotna mednarodna ureditev, “ je še poudaril minister. 

Posebno pozornost je minister dr. Cerar posvetil odnosom s sosedami, zato se je že takoj na začetku mandata sestal z zunanjimi ministri Avstrije, Italije in Madžarske ter preučil možnosti za krepitev skupnih projektov.  Velik poudarek dajemo gospodarski diplomaciji, sodelovanju na področju kulture, znanosti, posebno skrb namenjamo tudi slovenskim narodnim skupnostim ter Slovencem po svetu. 

Glede Hrvaške je minister dejal, “da med državama obstaja mavrica odnosov – od odličnih, npr. na področju gospodarstva, turizma, medosebnih odnosov, do točk, kjer se resno razhajamo. Pogoj za celovito izboljšanje odnosov je implementacija arbitražne razsodbe. Slovenija na tem vztraja,” je izpostavil minister in ponovil, da od vseh sosed pričakuje ravnanja v duhu dobrososedskih odnosov. 

V nadaljevanju se je osredotočil na povezovanje s partnerskimi državami, tako državami Beneluksa kot z državami Srednje Evrope in sredozemskih članic EU. Spomnil je, da je po osmih letih ponovno prišlo do obiska na ravni zunanjih ministrov v ZDA ter do oblikovanja skupine prijateljstva v ameriškem senatu. Posebno pozornost je namenil tudi Zahodnemu Balkanu in opozoril, da je treba državam v regiji ponuditi pozitivno in realno evropsko perspektiva, ki je glavna vzpodbuda za reforme in urejanje odnosov v regiji. 

Minister je poseben poudarek podal delu gospodarske diplomacije pri pridobivanju partnerjev in tujih investicij v Slovenijo. 

Svoj govor je minister sklenil z mislijo, da lahko Slovenija svojo geografsko in populacijsko majhnost bistveno nadgradi s kreativno močjo in inovativnostjo rešitev. “Diplomacija potrebuje veščine in mojstrstvo, trdo delo misli in subtilne premene besede”, je še dejal minister in se veleposlanicam in veleposlanikom zahvalil za predano delo. 

Veleposlanice in veleposlaniki so se v nadaljevanju o izzivih slovenske zunanje politike pogovarjali s predsednikom republike Pahorjem, popoldne pa bodo o priložnostih in izzivih za Slovenijo razpravljali z  nekaterimi ministri slovenske vlade.