Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
24.04.2019  

Drugi dan posveta slovenske diplomacije v luči priprav na predsedovanje Svetu EU in razprav o prihodnosti EU

Na drugi posveta slovenske diplomacije je zbrane veleposlanice in veleposlanike nagovoril predsednik vlade RS Marjan Šarec. Poudaril je, da je za Slovenijo ključna proaktivna in uravnotežena zunanja politika, ki temelji na spoštovanju vladavine prava in spodbujanju učinkovitega multilateralizma.   

Predsednik vlade Šarec je dejal, da si Slovenija prizadeva za dobrososedske odnose in krepitev odnosov s partnerskimi državami v svetu. Glede Hrvaške je odločno izpostavil, da je arbitražna odločba glede meje s Hrvaško dokončna, njeno spoštovanje in uresničitev pa pomembno sporočilo regiji glede pomena spoštovanja mednarodnih pogodb.   

Zahodni Balkan za Slovenijo ostaja strateškega pomena in Slovenija ostaja odločna zagovornica evropske perspektive držav regije in spodbuja države pri izvajanju potrebnih reform.   

Ugodne gospodarske razmere Sloveniji omogočajo, da krepimo vlogo naše države v svetu in širimo krog gospodarskih partneric Slovenije. Predsednik vlade je podal pomen vlogi gospodarske diplomacije pri odpiranju vrat našemu gospodarstvu pri vstopanju na tuje tuje trge in pridobivanju tujih investicij v Slovenijo.   

Predsednik vlade je podal še videnje glede prihodnosti Evropske unije in izpostavil pomen enakopravnosti držav pri odločanju o evropskih zadevah.   

V nadaljevanju diplomatskega posveta sta diplomate nagovorila komisarka za transport Violeta Bulc in vodja delgacije EU v Skopju, nekdanji slovenski zunanji minister, Samuel Žbogar. Komisarka Bulc je predstavila nekatere ključne projekte EU na področju transporta in povezljivosti, veleposlanik Žbogar pa je podal pogled na EU v regiji in politiko širitev.   

V popoldanskem času se bo razprava osredotočila na priprave na predsedovanje Svetu EU, zbor veleposlanic in veleposlanikov pa bo nagovor tudi predsednik Državnega zbora Dejan Židan.