Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
05.10.2018  

Veleposlanica Lea Stančič obiskala občino Dibra

Veleposlanica Lea Stančič se je 5. oktobra uradno srečala z županom Dibre Muharemom Ramo in zaposlenimi na občini Dibra.

Na srečanju je VP Stančičeva poudaril pomen vključevanja Albanije v EU in cenila prizadevanja na lokalni ravni za dosego tega glavnega cilja države.

Izrazil je podporo Slovenije za evropske integracije Albancev in prizadevanja Albanije na poti k integraciji v EU, prav tako pa je izrazila upanje, da se bodo vrata EU junija 2019 odprla za začetek pogajanj.

V svojem nagovoru je župan Rama predstavil ekonomske in socialne razmere v regiji Dibra, tekoče in prihodnje projekte v občini ter se zanimal za možnosti slovenskih naložb na področju turizma.

VP Stančičeva se je v okviru obiska udeležila knjižnega sejma, kjer se je srečala z dijaki in številnimi avtorji knjig, predstavljenimi na najpomembnejšem letnem knjižnem dogodku v občini.

Ob koncu uradnega obiska je obiskala mestno knjižnico in podarila nekaj knjig za otroke sodobne slovenske avtorice Janje Vidmar, prevedene v albanski jezik.

Osebje veleposlaništva Republike Slovenije v Tirani se je v okviru obiska odzvalo tudi na poziv albanske NVO "Different weekend" in zbiralo sredstva, s katerimi so kupili šolske potrebščine in hrano za družino  v stiski, ki preživlja pet otrok, od katerih se eden zdravi za hudo epilepsijo.