Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
04.10.2018  

VP Stančič obiskala občino Klos na severu Albanije

Veleposlanica Lea Stančič je 4. oktobra 2018 uradno obiskala občino Klos, kjer se je srečala z županom Basirjem Cupo in zaposlenimi na občini.

VP Stančičeva je ob svojem prvem obisku v občini pohvalila naravne lepote mesta in okolice. Izpostavila je potrebo po boljši infrastrukturi v občini in njeni okolici, ki bo po njeni oceni prispevala k boljšemu izkoriščanju naravnih virov ter turistični in ekonomski promociji Klosa.

Slovenija podpira prizadevanja Albanije za vključevanje v EU, je dejala in menila, da je vstop Albanije v EU najboljša perspektiva za državo in njene državljane, zlasti mlade. V smislu napredovanja na poti v EU je poudarila pomen procesa preverjanja v pravosodnem sistemu Albanije (t.i. vetting).

Župan Cupa je na kratko predstavil razvojne projekte v občini ter predstavil svojo vizijo razvoja mesta in okolice. Veleposlanici je podelil zahvalnico v obliki priznanja "Zahvala mesta" s posvetilom "za prispevek k odličnemu sodelovanju med državama, podporo Albaniji v procesu vključevanja v EU, pa tudi za partnerstvo z občino Klos".

Na koncu obiska je VP Stančičeva obiskala kontaktno točko EU ter mestno knjižnico, kateri je podarila nekaj otroških knjig slovenske avtorice Janje Vidmar, prevedenih v albanski jezik.