Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
06.07.2018  

Slovenija, Avstrija in Hrvaška o prihodnosti EU, migracijah in stabilnosti v soseščini

Državni sekretar Iztok Mirošič se je udeležil delovnega srečanja predsednikov Republike Avstrije, Republike Hrvaške in Republike Slovenije, ki je potekalo v Vipolžah v Goriških Brdih. Gre za peto srečanje v tem formatu, ki poteka enkrat letno. Osrednja tema tokratnega trilateralnega srečanja je bila razprava o prihodnosti Evropske unije.

Srečanje predsednikov poteka ob pričetku avstrijskega predsedovanja Svetu EU 1. julija 2018. Predsedniki so razpravljali o prioritetah, ki jih je za predsedovanje predstavila Avstrija. Avstrija se namerava v času predsedovanja osredotočiti na tri prednostne naloge: varnost in boj proti nezakonitim migracijam, ohranjanje konkurenčnosti s poudarkom na digitalizaciji in stabilnost v soseščini - poudarek na Zahodnem Balkanu.

Predsedniki Borut Pahor, Alexander Van der Bellen in Kolinda Grabar-Kitarović so v pogovorih posebej izpostavili krepitev prijateljskih odnosov med sosednjimi državami ter izmenjali stališča o razmerah v regiji jugovzhodne Evrope. V tem okviru so razpravljali o nadaljevanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana, skladno z dogovori z vrha EU - Zahodni Balkan maja letos v Sofiji in zaključki junijskega Sveta EU glede širitve EU. Izmenjali so tudi stališča glede aktualnih razprav v Evropski uniji o migracijah in se zavzeli za iskanje skupnih rešitev, ki vključujejo varnost zunanjih meja Evropske unije ter pomoč državam na zahodno-balkanski poti.