Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
06.06.2018  

Veleposlaništvo organiziralo sprejem ob Dnevu državnosti

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tirani je 5. junija organiziralo tradicionalni letni sprejem ob priložnosti obeležitve Dneva državnosti Republike Slovenije. 

Dan državnosti Slovenija praznuje 25. junija, na dan, ko je razglasila samostojnost.

Veleposlanica Lea Stančič je goste na sprejemu pozdravila, v nagovoru je poudarila, da je Slovenija vedno močno podpirala Albanijo pri njenih prizadevanjih za integracijo v EU. Izrazila je upanje, da se bo odločitev o začetku pogajanj Albanije za vstop v EU sprejela junija letos. 

                                  

Posebej za to priložnost je veleposlaništvo razstavilo potujočo razstavo z naslovom Nesnovna kulturna dediščina Slovenije, s čimer je obeležilo Evropsko leto kulturne dediščine 2018. Razstava vljučuje predstavitve nekaterih tradicij, značilnih za Slovenijo.

Med razstavljenimi deli so predstavljene tudi čebele in čebečarstvo, ki opozarja na pomembnost njihovega ohranjanja. VP Stančič je posebej izpostavila, da smo letos maja prvič praznovali tudi Svetovni dan čebel. 

Sprejem sta podprli slovenski podjetji Gorenje in Krka. Predstavljena je bila tudi znamka I Feel Slovenia.

Med gosti so bili predstavniki albanskega političnega, poslovnega in kulturnega okolja, diplomatskega zbora ter Slovenci, živeči v Albaniji.