Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
06.03.2018  

Politične konzultacije med Slovenijo in Albanijo

Državni sekretar Andrej Logar se je mudil na dvodnevnem obisku v Albaniji. Na srečanjih ga je spremljala veleposlanica Lea Stančič. Državni sekretar se je v okviru obiska sestal z ministrom za Evropo in zunanje zadeve Ditmirjem Bushatijem in vodil politične konzultacije z ministrovim namestnikom Etjenom Xhafajem. V pogovorih je državni sekretar pozdravil pomemben napredek Albanije na evropski poti in potrdil podporo Slovenije skorajšnjemu pričetku pristopnih pogajanj Albanije z Evropsko unijo.

 

 

Prizadevanja Albanije v okviru reformnih procesov, ki so neločljivo povezana z napredkom države pri približevanju EU, so bila osrednja tema pogovora državnega sekretarja Logarja in ministra Bushatija. Državni sekretar je izrazil pričakovanje Slovenije, da bo dosedanje uspešno izvajanje reform, zlasti na področju pravosodja, spodbudilo nadaljnja prizadevanja Albanije in prispevalo k podelitvi priporočila Albaniji za pričetek pristopnih pogajanj z EU še v letošnjem letu. Minister Bushati se je zahvalil za slovensko podporo širitvenemu procesu v okviru EU in za prispevek slovenskega razvojnega sodelovanja in slovenskih strokovnjakov pri krepitvi albanske evropske perspektive. Sogovornika sta se strinjala, da bi bila za nadgradnjo prijateljskih odnosov med državama ključna okrepitev gospodarskega sodelovanja.

 

Državni sekretar Logar je zagotovil nadaljevanje slovenske podpore procesu evropske integracije Albanije, tudi prek projektov bilateralne tehnične pomoči. Slovenija sicer v Albaniji izvaja nekatere vidne razvojne projekte: tehnično pomoč, ki je usmerjena v lokalne oblasti, projekte s področja upravljanja z naravnimi viri (ekološka sanacija in pogozdovanje) ter projekt krepitve vloge žensk v ruralnem okolju.

 

Na političnih konzultacijah sta državni sekretar Logar in namestnik ministra Xhafaj podrobneje pregledala dvostransko sodelovanje med državama in opravila pogovor o osrednjih vprašanjih, ki zadevajo regijo Zahodnega Balkana. Naslovila sta ključna gospodarska področja, kjer obstaja obojestranski interes za okrepitev sodelovanja: energetika, upravljanje z naravnimi, zlasti vodnimi viri, kmetijstvo, turizem in infrastruktura. Dogovorila sta se, da se v kratkem organizira konzultacije s področja gospodarske diplomacije, ki bodo naslovile dodatne konkretne možnosti za zagon in razvoj sodelovanja. Sogovornika sta se strinjala tudi, da obstaja priložnost za intenzivnejše sodelovanje obeh držav tudi na področju zunanje in varnostne politike ter multilateralne diplomacije.

 

Državni sekretar Logar bo v okviru obiska v Tirani danes opravil še srečanja z albanskimi sogovorniki in predstavniki civilne družbe.