Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
06.03.2018  

Na poti k londonskemu vrhu Berlinskega procesa - spodbujanje napredka na Zahodnem Balkanu

Državni sekretar Iztok Mirošič je sprejel Andrewa Pagea, britanskega koordinatorja za organizacijo vrha Berlinskega procesa o Zahodnem Balkanu v Londonu.

 

Andrew Page, ki je do leta 2013 služboval kot veleposlanik Združenega kraljestva v Sloveniji, je Slovenijo obiskal kot koordinator za organizacijo vrha Berlinskega procesa o Zahodnem Balkanu, ki bo 9. in 10. julija v Londonu.

 

Državni sekretar Mirošič in koordinator Page sta se strinjala o pomenu Berlinskega procesa, ki poleg Brdo-Brijuni procesa daje politično podporo in vsebinsko prispeva k spodbujanju napredka v regiji Zahodnega Balkana tudi v luči nove širitvene strategije EU za Zahodni Balkan, ki jo je Evropska komisija sprejela 6. februarja 2018. Koordinator Page je predstavil vsebinske priprave na organizacijo vrha v Londonu s poudarkom na krepitvi varnosti, gospodarstva in podjetništva ter stabilnosti v regiji. Projekti bodo med drugim usmerjeni tudi v krepitev perspektive mladih.

 

Državni sekretar Mirošič je izrazil slovensko podporo britanskim prizadevanjem za uspešno izvedbo vrha Berlinskega procesa in pripravljenost na nadaljnje tesno sodelovanje na tem področju. Poudaril je v evropski širitveni strategiji izpostavljeno vladavino prava, ki je ključna za mir in stabilnost ter gospodarski napredek v regiji. Pri tem je zelo pomembna motivacija, ki bo države Zahodnega Balkana spodbudila, da same zagotovijo kredibilnost svojih reformnih procesov, še posebej na področju ekonomskega napredka, vladavine prava, spoštovanja ter implementacije sprejetih zavez in izgradnje institucij, ki so bistvene za celovit napredek. Predstavil je poglede na aktualno dogajanje v regiji, kjer je Slovenija prisotna s številnimi projekti in pobudami.

 

Slovenija je na Zahodnem Balkanu prisotna kot partner na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja, kamor namenjamo največji delež sredstev v strukturi celotne dvostranske uradne razvojne pomoči. Aktivna je tudi pri izvajanju projektov medinstitucionalnega sodelovanja, financiranih s strani EU, t.i. twinning in TAIEX projektov. Februarja 2018 je v sodelovanju s Centrom za evropsko perspektivo (CEP) in PODIM ter britanskega veleposlaništva v Ljubljani s programom Start up Balkan v okviru projekta "Vzpostavljanja integriranega start-up ekosistema na Zahodnem Balkanu" pomagala spodbujati podjetništvo in inovacije.