Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
29.01.2018  

Državni sekretar Andrej Logar na konferenci OVSE o boju proti antisemitizmu

Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Logar se v Rimu udeležuje Mednarodne konference o odgovornosti držav, institucij in posameznikov glede boja proti antisemitizmu in antisemitskemu sovražnemu govoru na območju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki jo organizira Italija kot predsedujoča organizaciji v letošnjem letu. Sodelujoče in partnerske države OVSE razpravljajo o izzivih, povezanih s povečanim številom pojavov rasizma, ksenofobije, diskriminacije, nestrpnosti in sovražnih dejanj ter o možnostih, kako izboljšati obstoječe stanje.  

 

Državi sekretar Logar je v svojem govoru na plenarnem delu konference izpostavil pomen boja proti antisemitizmu ter drugim oblikam sovražnega govora in nestrpnosti. Poudaril je, da Slovenija letos že desetič obeležuje mednarodni dan spomina na holokavst s čimer se pokloni žrtvam holokavsta ter žrtvam drugih dejanj genocida. Posebej je izpostavil pomen izobraževanja in ozaveščanja med mladimi ter vlogo OVSE, še posebej Urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), ki preko svojih projektov in zbiranja informacij pomembno prispeva k skupnemu boju proti antisemitizmu.  

 

Osrednja tema konference je sicer individualna in kolektivna odgovornost v preteklosti, danes in v prihodnosti. Pri tem je poudarek tako na vlogi zakonodajalcev in javnih uslužbencev kot tudi izobraževalnih in športnih ustanov, religije in digitalnih platform pri naslavljanju pojavov antisemitizma in nestrpnosti. Poleg plenarnega zasedanja potekajo še štiri tematske panelne razprave. 

 

Konferenco sta otvorila predsedujoči OVSE, minister za zunanje zadeve Italije Angelino Alfano in generalni sekretar OVSE Thomas Greminger. Dogodka se udeležujejo tudi številni predstavniki mednarodnih judovskih skupnosti in drugih organizacij.  

 

Ob robu konference je vodje delegacij na osebni avdienci sprejel tudi papež Frančišek. Dodatno je državni sekretar Logar opravil številna bilateralna srečanja med drugim tudi z gostiteljem konference ministrom Alfanom in  stalnim predstavnikom Italije pri OVSE Azzonijem, pri čemer je poudaril slovensko podporo prioritetam italijanskega predsedovanja OVSE ter izpostavil priložnosti za sodelovanje tekom slovenskega predsedovanja Forumu za varnostno sodelovanje.