Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
24.03.2016  

Tirana, 17-18.03.2016 - izveden prvi del projekta Centra za evropsko prihodnost na temo krepitve neodvisnosti volilnih teles v Albaniji

Prvi del projekta , ki ga v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije izvaja Center za evropsko prihodnost (CEP)  v Albaniji na temo krepitve neodvisnosti volilnih teles, je bil uspešno izveden v obliki delavnice 17. do 18. marca 2016 v Tirani.  Namen projekta je nadaljevati že začeto podporo procesom reforme volilne zakonodaje Albanije glede na priporočila OVSE ter priporočila dveh v letu 2015 izvedenih delavnic o krepitvi neodvisnosti volilnih organov. V kontekstu ravnokar začetega procesa volilne reforme pred parlamentarnimi volitvami v 2017 je tovrstna bilateralna tehnična pomoč Slovenije bila deležna velike pozornosti politike in stroke pa tudi medijev.
Dvodnevno delavnico so zasnovali in izvedli  priznani strokovnjaki dr Alenka Verbole (sekundirana v predstavništvu OVSE v Tirani), Dušan Vučko, direktor Državne volilne komisije), ter neodvisna strokovnjaka  dr. Igor Davor Gaon in Ilir Rusmali skupaj z Lefterije Luzi predsednico albanske Centralne volilne komisije. S strani CEP je projekt  koordiniral Andrej Verčon.
Uvodoma so prisotne pozdravili  VP Stančič, predsednica albanske Centralne  volilne komisije Lefterije Luzi in sopredsednik ad-hoc parlamentarnega odbora za volilno reformo Oerd Bylykbashi.