Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
31.12.2021  

Slovenija končuje polletno predsedovanje Svetu EU in ga predaja Franciji

Drugo slovensko predsedovanje Svetu EU se zaključuje. Epidemiološkim razmeram navkljub je Slovenija uspešno izvedla vse načrtovane dogodke, dosegla pomembne rezultate ter ustvarila mnogo priložnosti za sodelovanje in povezovanje.

Predsedovanje lahko vidimo kot mozaik ljudi, ekip, dogodkov in posameznih nepozabnih trenutkov.

Slovenija je kot predsedujoča država pomembno prispevala k okrepitvi odpornosti EU na prihodnje zdravstvene krize, naravne nesreče, kibernetske napade in druge grožnje, ki pretijo EU. Pospešila je okrevanje EU po pandemiji covida-19, pomemben preboj pa je naredila tudi na področju digitalizacije.

Evropska unija se v zadnjem desetletju spopada s številnimi izzivi, zato bolj kot kdaj prej potrebujemo celovito razpravo o naši skupni prihodnosti. EU želi te izzive obravnavati v okviru konference o prihodnosti Evrope, ki v osrčje postavlja evropske državljanke in državljane. Po zaključku razprav o postopkovnih vidikih konference smo v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije začeli ključne vsebinske razprave z državljani.

Slovensko predsedstvo je doseglo pomemben napredek na področju minimalnih plač v EU in enakopravnejšega plačila žensk in moških. Ministri so prvič sprejeli opredelitev evropskega modela športa in leto 2022 razglasili za evropsko leto mladih. Slovenija pa je v Svetu EU vodila tudi razpravo o vladavini prava.

V času slovenskega predsedovanja je Svet odigral pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti v EU v povezavi z razmerami v Afganistanu in na meji z Belorusijo. Pomemben napredek je bil dosežen tudi glede skupne migracijske in azilne politike EU, vstopu Hrvaške v schengensko območje ter potrditvi evropske prihodnosti za partnerice Zahodnega Balkana.

Drugo slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije je trajalo šest mesecev oziroma 184 dni. Štirje člani spletnega uredništva, ki smo urejali spletno mesto v šestih jezikih in v sedmih mesecih objavili 339 novic, smo pripravili pregled slovenskega predsedovanja v številkah.

Prevajalci, vozniki, kuharji, varnostniki, pogajalci in uradni govorci. To verjetno niso prvi ljudje, na katere pomislite ob omembi predsedovanja, a so za njegovo uspešno izvedbo ključni. Vprašali smo jih, kako so doživeli to delo.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je 16. decembra 2021 v Parizu simbolično predal štafetno palico predsedovanja francoskemu ministru za Evropo in zunanje zadeve Jean-Yvesu Le Drianu. Minister dr. Logar je predstavil ključne dosežke slovenskega predsedovanja Svetu EU in poudaril, da "Franciji prepuščamo Evropo v dobri formi."

Vir: Uradna spletna stran slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije 2021