Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
26.08.2022  

Predsednik Borut Pahor prejel veliko nagrado Jožeta Plečnika 2022

Veliko nagrado Jožeta Plečnika (Grand Prix Jože Plečnik 2022), ki jo Uprava Praškega gradu od leta 2018 podeljuje za izjemne dosežke na področju arhitekture, gradbeništva in varstva arhitekturne dediščine, so letos prvikrat podelili državniku. V letu, ko obeležujemo 150. letnico Plečnikovega rojstva, jo je prejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Predsednik Pahor je nagrado prejel za njegov dolgoletni doprinos in podporo češko-slovenskim odnosom v kulturi ter dolgoletno podporo sodelovanju med Upravo Praškega gradu in slovenskimi institucijami. Nagrado mu je vročil Ivo Velíšek, direktor Uprave Praškega gradu.

Slovesnosti ob podelitvi nagrade v Predsedniški palači sta se udeležila državni sekretar mag. Marko Rusjan in Tomaž Štoka iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Slednji je zbrane nagovoril v imenu delovne skupine strokovnjakov s področij varovanja, ohranjanja in upravljanja kulturne dediščine, ki so pod vodstvo Ministrstva za kulturo pripravili nominacijo za vpis izbranih Plečnikovih del v Ljubljani na Unescov seznam svetovne dediščine.

Proces priprave nominacije del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za Unescov seznam svetovne dediščine je združil slovenske dediščinske in muzejske ustanove, nacionalne in občinske javne institucije, posamezne strokovnjake in poznavalce, lastnike in lokalno skupnost. Obsežno in kompleksno delo, ki ga je opravila interdisciplinarna delovna skupina pod vodstvom Špele Spanžel iz Ministrstva za kulturo, je temeljilo na izsledkih preteklih raziskav in predstavitev Plečnikove ustvarjalnosti starejših generacij ter na vzpostavljenem sistemu varstva Plečnikove dediščine – predvsem umestitev arhitektovega dela v Unescov kontekst pa je zahteval sodobne pristope in nove premisleke, ponovno odkrivanje znanega in vrednotenje v svetovnem, ne le evropskem kontekstu.

Vpis izbranih Plečnikovih del v Ljubljani na Unescov seznam svetovne dediščine (28. julij 2021) je dokaz strokovnosti in zavzetosti kompetentnih slovenskih strokovnjakov, ki so med drugim za svoje delo prejeli tudi Plečnikovo medaljo, ter potrditev sistematične skrbi za Plečnikovo dediščino.