Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
24.11.2021  

Dnevi odprtih podatkov EU 2021 v znamenju sodelovanja in sooblikovanja skupne digitalne prihodnosti

Pod geslom »Sodelujte in pomagajte oblikovati našo digitalno prihodnost« so se 23. novembra 2021 pričeli prvi Dnevi odprtih podatkov EU, ki bodo potekali do četrtka, 25. novembra 2021. Gre za edinstven, mednarodni spletni dogodek, ki je še posebej zanimiv za javni sektor Evropske unije, državljane in podjetja. Pripravljen je kot vozlišče znanja s poudarkom na prednostih odprtih podatkov. Več kot 2000 udeležencev srečanja je danes nagovoril tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Minister Koritnik se je uvodoma zahvalil organizatorjem, Uradu za publikacije Evropske unije, za pripravo tako velikega in pomembnega dogodka, nato pa udeležencem predstavil svoj pogled na razvoj digitalizacije in ponovne uporabe podatkov v družbi.

Na Dnevih odprtih podatkov EU bodo poleg ministra Koritnika nastopili številni ugledni gostje, med njimi tudi predsednik vlade Luksemburga Xavier Bettel, evropski komisar za proračun in vlado Johannes Hann ter drugi gospodarstveniki in strokovnjaki s področju digitalizacije (podrobneje o vseh gostih v programu).

Prvi in drugi dan Dnevov odprtih podatkov EU bo potekal EU DataViz, konferenca o odprtih podatkih in vizualizaciji podatkov v javnem sektorju EU, tretji dan pa bo potekalo vsakoletno tekmovanje EU v odprtih podatkih EU Datathon, v okviru katerega bo sodeloval tudi mag. Aleš Veršič, predstavnik Ministrstva za javno upravo in vodja stičišča odprtih podatkov OPSIHub. V izzivu 2, ki nosi naslov »Gospodarstvo, ki deluje za ljudi«, bo razmišljal o podatkih kot bistvu naše družbe.

Poleg zagotovljene zanimive izmenjave idej, izkušenj in najboljših praks v zvezi z odprtimi podatki in njihovo vizualizacijo, so Dnevi odprtih podatkov EU namenjeni tudi gradnji mostov med javno upravo, akademsko skupnostjo, javnim sektorjem in civilno družbo, mostovi pa bodo na konferenci tudi predstavljeni. Prijavljeni udeleženci bodo imeli tudi možnost širšega sodelovanja in povezovanja, saj se je pred dogodkom odprla platforma namenjena povezovanju ter spodbujanju ustvarjalnega dialoga, ki se bo ohranila tudi v prihodnje.

Več informacij o prvih Dnevih odprtih podatkov EU je na voljo na spletnem mestu EU Open Data Days