Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
19.08.2020  

Ne tvegajte! Ne prinašajte domov rastlin, semen, plodov, zelenjave ali cvetja, kadar potujete v druge države

Mednarodno leto zdravja rastlin 2020 je priložnost, da se predstavi, kako lahko vsak od nas doprinese k temu, da rastline ostanejo zdrave. Ne prinašajmo rastlin iz drugih dežel v Slovenijo, saj lahko poleg rastline ali semena prinesemo tudi rastlinske bolezni in škodljivce. Namesto internetnih nakupov rastlin brez fitosanitarnega spričevala kupujmo rastline, ki so ustrezno pregledane ter prilagojene na naše podnebne razmere. V Evropsko unijo je s potniško prtljago in preko navadne ali hitre pošte dovoljeno vnašati le banane, kokosove orehe, datlje, ananas in durian.

Ne omogočajte nevarnim škodljivim organizmom rastlin, da z rastlinami, sadjem, zelenjavo, cvetjem, lesom in semeni potujejo po Svetu in uničujejo rastline, ki so naš vir življenja.

Rastline so naš vir življenja, proizvajajo kisik, ki ga dihamo in hrano, ki jo jemo. Oblikujejo videz naše krajine ter skrbijo za njeno raznolikost. Kmetom pomenijo osnovni vir zaslužka, živilski industriji pa dajejo del osnovnih surovin. Z različnimi rastlinami so založene tržnice, trgovine, cvetličarne in drevesnice. V nerazvitih delih sveta dobra letina preprečuje lakoto, z vedno večjo svetovno trgovino pa se povečuje gospodarska razvitost mnogih držav. Tudi podnebje se spreminja zaradi uničevanja rastlin, tako s strani človeka kot tudi s strani rastlinskih bolezni in škodljivcev. To je že dovolj razlogov, da moramo ohraniti rastline zdrave.

Ogroženost zdravja rastlin je svetovni problem, ki zahteva tudi učinkovito regionalno, nacionalno in globalno politiko, ustrezno organiziranost in uporabo ustreznih mehanizmov ukrepanja proti širjenju rastlinskih bolezni in škodljivcev. Svetovna organizacija za kmetijstvo in okolje (FAO), v okviru katere deluje Mednarodna konvencija za varstvo rastlin, je prav zaradi potrebe po povezovanju na različnih nivojih ter na različnih področjih leto 2020 razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin.

Rastlinske bolezni in škodljivci se množijo in širijo na nova področja tudi kot posledica nezadržne rasti mednarodne trgovine in množičnih potovanj, ki so se v zadnjem desetletju potrojila. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter pooblaščenimi organizacijami že vrsto let preverja zdravje rastlin v Sloveniji, nadzira premeščanje in uvoz rastlin in rastlinskega materiala ter ob najdbi sprejme ukrepe za izkoreninjenje ali zadrževanje nevarnih bolezni in škodljivcev.

Mednarodno leto zdravja rastlin 2020 je priložnost, da se predstavi, kako lahko vsak od nas doprinese k temu, da rastline ostanejo zdrave. Ne prinašajmo rastlin iz drugih dežel v Slovenijo, saj lahko poleg rastline ali semena prinesemo tudi rastlinske bolezni in škodljivce. Namesto internetnih nakupov rastlin brez fitosanitarnega spričevala pa raje kupujmo rastline, ki so ustrezno pregledane ter prilagojene na naše podnebne razmere.

>>> Več informacij