Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
30.01.2015  

Slovesni začetek gradnje poklicnega izobraževalnega centra za kmetijstvo in varnost hrane v okviru slovenskega razvojnega projekta na Univerzi za kmetijstvo Tirana

Tirana/Kamza, 30. januar 2015 – Slovenski veleposlanik Bojan Bertoncelj na slovesnem začetku gradnje poklicnega izobraževalnega centra za kmetijstvo in varnost hrane v okviru slovenskega mednarodnega razvojnega projekta na Univerzi za kmetijstvo Tirana.

Slovenski veleposlanik Bojan Bertoncelj je skupaj z albansko ministrico za izobraževanje in šport Lindito Nikolla in direktorjem USAID za Albanijo Marcus Johnsonom sodeloval na slovesnem začetku gradnje poklicnega izobraževalnega centra za kmetijstvo in varnost hrane v okviru slovenskega mednarodnega razvojnega projekta na Univerzi za kmetijstvo Tirana.

Projekt izvajajo slovenski Center za mednarodno sodelovanje in razvoj-CMSR (skupaj s povezanim lokalnim Balkanskim centrom za sodelovanje in razvoj-BCCD http://www.bccd.al/), ameriška agencija za mednarodni razvoj-USAID ter Univerza za kmetijstvo Tirana.

Poklicni izobraževalni center bo nastanjen v novo grajeni stavbi v kampusu Univerze za kmetijstvo Tirana in bo odprt najkasneje poleti 2016. Opremljen bo z laboratorijem z opremo slovenskih podjetij, kar vse bo zagotavljalo tudi praktično, tržno usmerjeno usposabljanje ter veterinarski laboratorijski servis s sposobnostjo izvajati analize kvalitete in varnosti hrane.

Center bo pomembno prispeval h krepitvi odličnosti in spodbujanja zaposlovanja v albanskem kmetijskem sektorju ter v prihodnosti tudi Jugovzhodne Evrope.