Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
10.12.2014  

Ministrstvo za zunanje zadeve RS ob dnevu ČP del kampanje #HeForShe

Ministrstvo za zunanje zadeve se ob dnevu človekovih pravic pridružuje kampanji #HeForShe

Ljubljana, 10. december 2014 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se ob dnevu človekovih pravic s sodelavci pridružuje kampanji Združenih narodov #HeForShe in opozarja na pomen in vlogo žensk v družbi.

Pravice žensk predstavljajo pomembno prioriteto zunanje politike Republike Slovenije. V okviru svojih prizadevanj je Ministrstvo za zunanje zadeve letos sprejelo odločitev, da ob mednarodnemu dnevu človekovih pravic na prvo mesto postavi prav pravice žensk. S sodelovanjem v kampanji UN Women Združenih narodov #HeForShe so uslužbenci Ministrstva za zunanje zadeve izrazili podporo uveljavljanju in krepitvi enakosti med spoloma. Na ta način opozarjamo tudi na dve pomembni obletnici v letu, ki prihaja - 20. obletnico Svetovne konference o ženskah in 15. obletnico resolucije Varnostnega sveta ZN 1325 o ženskah, miru in varnosti.

Vsako leto 10. decembra praznujemo mednarodni dan človekovih pravic, saj je bila na ta dan leta 1948 sprejeta Splošna deklaracija ZN človekovih pravic, drugi najbolj prevajani dokument vseh časov. Letošnji slogan Urada visokega komisarja ZN za človekove pravice je "Človekove pravice 365" ("Human Rights 365"), katerega ključno sporočilo je, da je vsak dan potrebno spoštovati in udejanjati človekove pravice.

V letu 2014 obeležujemo 25. obletnico sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, s katero so tudi otroci postali imetniki pravic. Pomembnost otrokovih pravic v tem letu poudarja tudi današnja podelitev Nobelove nagrade za mir Malali Jusafzaj in Kailašu Satyarthiju, aktivistoma za pravice otrok, ministrstvo pa obletnico obeležuje na različne načine. Slovenija prav tako podpira pravice starejših oseb, v okviru prizadevanj pa se je novembra letos na obisku mudila tudi neodvisna strokovnjakinja za pravice starejših oseb Sveta ZN za človekove pravice.

Letos obeležujemo tudi 30. obletnico sprejetja Konvencije proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju, v letu 2015 pa bomo obeležili tudi 50. obletnico sprejetja Mednarodne konvencije o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije.

Človekove pravice ostajajo med prednostnimi nalogami slovenske zunanje politike. To Slovenija potrjuje tudi z zagovorom svojega drugega univerzalnega periodičnega poročila, ki je potekal 4. novembra letos ter je kandidatka za članstvo v Svetu ZN za človekove pravice (2016–2018).