Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
19.09.2019  

"Biti evropski državljan - krepitev državljanske udeležbe" - projekt v sodelovanju Slovenije in Albanije

Občina Roskovec (jug Albanije) je v okviru programa Europe for Citizenship, ki ga financira EU, v partnerstvu s Slovenijo dobila projekt "Biti evropski državljan - krepitev državljanske udeležbe" (Being an European Citizen - Empowering Civic Participation). Glavni namen projekta je povečati udeležbo državljanov pri odločanju, zlasti ko gre za mlade, ženske ter prikrajšane skupine.

Delegacija slovenskih strokovnjakinj ter občinskih svetnic iz Cirkulane in Raven na Koroškem ter predstavnice lokalnih akcijskih skupin in nevladnih organizacij (Mihaela Logar, Violeta Neubauer, dr. Alenka Verbole, Danica Ranfl, Suzana Vodnjov, Sabina Mujkić, Ana Hribar Podkrajšek, Ana Vrhovec, Vera Kolednik, Barbara Podpečan Jesenšek) so se v okviru projekta od 18. do 20. septembra mudile na delovnem obisku občine Roskovec.  

Med drugim so se srečale z županjo Majlindo Bufi, lokalnimi občinskimi svetniki in občani ter predstavile najboljše prakse Slovenije kot pomembne za državljansko udeležbo na lokalni ravni.  

Začetek projekta je bil svečano obeležen v občini Roskovec v sredo, 18. septembra. Dogodka se je udeležila namestnica veleposlanika Milena Radenković, ki je prisotne pozdravila in jim zaželela uspešno delo.

V okviru programa je predvideno pomembno sodelovanje med obema državama na področju krepitve državljanskega zavedanja in prenašanja praks.  

Delegacija iz Roskovca bo povratni obisk v Sloveniji izvedla med 30. septembrom in 2. oktobrom.