Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
17.04.2019  

Minister dr. Cerar govornik na konferenci ob obletnici ustanovitve Slovenske čebelarske akademije 

Minister za zunanje zadeve je danes nagovoril zbrane na konferenci ob 1. obletnice ustanovitve Slovenske čebelarske akademije. S pomočjo Čebelarske akademije Slovenija prenaša znanje na tretje države in spodbuja trajnostni razvoj.  

Minister je v govoru poudaril, da Slovenijo svet vse bolj povezuje z neokrnjeno naravo, z zelenim in čistim okoljem, s skrbjo za uravnotežen, trajnostno naravnan razvoj. In v tem svetu ima zelena Slovenija od nedavna zelo pridne in brenčeče ambasadorje – čebele!  

Decembra 2017 je namreč Generalna skupščina OZN 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. "Tako je čebela za en dan v letu priletela v samo središče svetovne pozornosti, Slovenija pa je postala njena glavna zaščitnica in promotorka, da ne rečem kar matica," je še dodal dr. Cerar.  

Čebele aktivno promoviramo tudi na Ministrstvu za zunanje zadeve. Tako smo v Združenih narodih predstavili urbani čebelnjak, veleposlaništvo v avstralski Canberri je postavilo čebelje panje in k postavitvi pritegnilo tudi zvezni parlament. Številna veleposlaništva v sodelovanju z lokalnimi šolami vsako leto pripravijo medeni zajtrk. Diplomati strežejo kruh, namazan z domačim medom. Panjske končnice pa niso le del naše kulturne dediščine, ampak tudi cenjena protokolarna darila, ki jih podarjamo tujim sogovornikom.