Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
29.09.2020  

Prvič obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga letos obeležujemo prvič. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes skupaj s še 7 deležniki podpisala Izjavo o sodelovanju za zmanjševanje izgub in odpadne hrane. 

S skupno izjavo so podpisniki (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Obrtna zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) izrazili skupen interes in podporo ciljem Strategije za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano ter dvigu zavesti za spoštljiv, odgovoren in trajnosten odnos do hrane od vil do vilic, podpisniki pa si bodo prizadevali, vsak na svojem področju, izvajati aktivnosti, ki bodo prispevale k  zmanjševanju izgub in količin odpadne hrane.

Republika Slovenija je skupaj z vsemi članicami Evropske unije zavezana k doseganju  trajnostnih razvojnih ciljev (angl. Sustainable Development Goals, v nadaljevanju: SDG) Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, med katerimi je tudi SDG 12.3 - Prepolovitev količine odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšanje izgube hrane vzdolž celotne dobavne verige. Na tej podlagi je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, s ciljem preprečevanja nastajanja izgub in odpadne hrane vzdolž verige preskrbe s hrano, pripravilo predlog Strategije za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki bo 29. 9. 2020 dana tudi v javno razpravo.

Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) organizira ob prvi obeležitvi Mednarodnega dne ozaveščanja o izgubah in zavržkih hrane globalno virtualno zasedanje, namenjeno delitvi izkušenj in razpravi o priložnostih za zmanjševanje izgub in zavržkov hrane. Vodji FAO in ZN programa za okolje (UNEP) bosta predstavila svoja pogleda na razmere in predlagala rešitve za ta globalni problem. Panel na visoki ravni bo razpravljal o možnih perspektivah razvoja. Predvideni sta dve provokativni predstavitvi v stilu "TED-govorov", da bi spodbudili čim več idej na to temo. V razpravi bodo sodelovali tudi predstavniki držav iz vseh regij sveta - predstavili bodo svoj pogled na ta globalni izziv.