Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
31.05.2019  

Slovenska podjetja podpisala Zavezo k spoštovanju človekovih pravic pri poslovanju

Ministrstvo za zunanje zadeve pozdravlja današnji podpis Zaveze k spoštovanju človekovih pravic pri poslovanju s strani desetih velikih slovenskih podjetij v okviru Slovenskega foruma o odgovornem poslovnem ravnanju in človekovih pravicah v gospodarstvu, ki ga je organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zaveza je odprta za pristop tudi drugih gospodarskih subjektov, ki jih vljudno vabimo k podpisu.
 
Na forumu, ki je bil namenjen predstavnikom podjetij, ki gojijo kulturo spoštovanja človekovih pravic pri poslovanju, so udeležence uvodoma nagovorili minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleš Cantarutti, generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc in varuh človekovih pravic Peter Svetina. S strani številnih deležnikov je bila izpostavljena želja, da Forum postane tradicionalni dogodek, na katerem se bo razpravljalo o pomenu spoštovanja človekovih pravic v gospodarstvu.
 
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je v svojem nagovoru poudaril, da mora gospodarstvo spoštovati, varovati in uresničevati človekove pravice, država pa ima dolžnost vzpostaviti učinkovite mehanizme za njihovo ustrezno varstvo in odpravljanje kršitev. V okviru izvajanja lani sprejetega Nacionalnega akcijskega načrta Republike Slovenije za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu bo Slovenija v prvem dveletnem obdobju posebno pozornost namenila spoštovanju človekovih pravic pri gospodarskih aktivnostih, ki so financirane iz državnega proračuna, ter podjetjem s kapitalskimi vložki države, saj želi biti država zgled zasebnim podjetjem pri spoštovanju človekovih pravic v gospodarskih aktivnostih. Zavezanost polnemu spoštovanju človekovih pravic v gospodarstvu je ne le dolžnost, temveč je lahko tudi komparativna prednost pri poslovanju, je še poudaril minister dr. Cerar. 

Na forumu so nastopili gostje iz Urada visoke komisarke OZN za človekove pravice, iz Švice, Francije in Slovenije. Predavatelji so pojasnili, zakaj je spoštovanje človekovih pravic za podjetja pomembno. Predstavljene so bile izkušnje Švice in Slovenije na tem področju, Smernice OECD za večnacionalne družbe, francoski zakon o obveznem skrbnem pregledu človekovih pravic za velika podjetja, prizadevanja za preprečevanje diskriminacije na delovnem mestu in Smernice za izvajanje skrbnega pregleda človekovih pravic v gospodarstvu.
 
Devet velikih slovenskih podjetij je ob tej priložnosti slavnostno podpisalo Zavezo k spoštovanju človekovih pravic pri poslovanju. Ta podjetja so: BTC, d.d., Krka, d. d., Lek, d.d., Luka Koper, d.d., Plinovodi, d.o.o., Pošta Slovenije, d.o.o., Slovenski državni holding, d.d., Slovenske železnice, d.o.o., Vzajemna d.v.z. in Zavarovalnica Triglav, d.d.. 

Zaveza je odprta za podpis tudi ostalim podjetjem, ki jo lahko kadarkoli podpišejo in izvod pošljejo v hrambo Ministrstvu za zunanje zadeve, Sektor za človekove pravice, Prešernova c. 25.